Tudja-e, hogy...?


mennyire fontos az esti fogmosás?
Az éjjeli 6-8 órás idõtartam alatt, míg a szánk csukva van, rendkivül kedvezõ táptalaj a fogszuvasodást okozó baktériumoknak, ezért sosem maradhat el az esti fogmosás.
Elektromos fogkefe ajánlott, ha mégis hagyományos, akkor óvakodjunk a vízszintes mozdulatoktól, mert károsítja az ínyt. Különösen akik érzékenyek. A megszokott iránytól eltérõen fentrõl lefelé vezessék a fogkefét, igy a sörték nem dörzsölik fel az íny szélét, ami ezáltal visszább húzódhat, csökkentve a fog védelmét. Tehát mindig tessék este fogatmosni:-)

megfelelõ szemtornával javitható, sõt visszanyerhetõ a tökéletes látás?
Harry Benjamin: "Tökéletes látás szemüveg nélkül" c. könyve jó anyagot nyújthat azok számára akik szeretnének vmit tenni a szemüveg viselés, esetleges szem és ebbõl adódó fejfájások ellen. Sajnos nagyon sok orvos a szemüvegben látja a megoldást, remek biznisz, nem tagadom, azonban van más megoldás, amivel újra élesen láthat az ember a 200.000 ft-s lézeres kezelésen kívül(ami egyébként csak tüneti kezelés). Sokaknak kitartó munkával ez már megvalósult. Többekkel beszéltem (& jómagam is alkalmazom), legmeglepõbb eset ezek közül, egy hölgy, aki 3 napig végezte a könyvben íróttakat, és végleg letette a szemüvegét. Általában azért 3-6 hónap kell. Fõ a rendszeresség, és a siker általában nem marad el. Egy próbát mindenképp megér;)

érdemes egy pohár vizet inni lefekvés elõtt?
A pohár víz ugyanis segíti majd a vese mûködését, míg mi alszunk. Ezt már déd/nagyszüleink is tudták.

a fõtt tojást miért jó hideg vízbe tenni?
Mert igy elválik a héjától és könnyebben pucolható:)

milyen a normál vizelet színe?
Gyakran visszatérõ kérdés. Szervezetünkben lévõ méreganyagok többek közt igy távoznak. A híg vizelet közel színtelen lehet. A sûrû vizelet sötétsárga. Ezért van az, ha sok folyadékot iszunk, világosabb v. akár szintelen is lehet, hiszen van mivel "kimosni" a felgyülemlett méreganyagot. Élelmiszerbõl származó festékanyagok pirosra festhetik a vizeletet, gyógyszerek különféle elszínezõdéseket válthatnak ki. De hacsak élelmiszer vagy gyógyszer nem változtatta meg a vizelet színét, a sárgától v . színtelentõl eltérõ szín mindig rendellenességet jelez.

mi az a fehér lepedék a nyelvünkön?
Az is egy méreg eltávolító mód, melyet szervezetünk elõszeretettel alkalmaz. Ezért van az, ha betegek vagyunk fehérebb. Esténként fogmosás után célszerû ezt is fogkefével kicsit megtisztitani. Ha méregtelenítõ kúrát tartunk, úgy méginkább.

mit tehetünk csontritkulás ellen?
A csontlágyulás leggyakoribb kiváltó oka a D-vitamin hiánya. Ez a kalcium csontba való beépüléséhez szükséges.

- A csont porcogójának; tej és tejtermékek, növényi eredetû élelmiszerek, olajos magvak (mogyoró, dió, datolya, tökmag, napraforgómag, földimogyoró, szezámmag, mandula, mák), teljes halkonzervek (szardínia, sprotni) rendszeres fogyasztásával
- rendszeres aktív mozgással
- napi átlagban legalább két csésze fekete vagy zöld tea ivásával
- minél több napfényben töltött idõvel

...segíthetünk csontritkulásunkon.

miért célszerû a mérsékelt szódafogyasztás?
Mert megöli a vörösvérsejteket.
Alapesetben a fehérek pusztitják vörösvérsejteket, melyet a szervezet vörösvérsejt termeléssel kompenzál, igy ezek aránya egyenlõ. A szóda miatt felborul ez az egyensúly, mely rendellenességet okoz.

mennyi a napi ajánlott folyadékbevitel? (egy kicsit a vízrõl)
A víz tisztitja testünket, szabályozza a hõmérsékletet és segít egészségünk megõrzésében.
A napi folyadékszükséglet évszaktól, kortól, nemtõl, lelki állapottól függ.
Átlagosan napi 8 pohár (2 liter) folyadékot érdemes fogyasztanunk, általában ennyit veszít a szervezet verejtékezéssel, légzéssel és anyagcserével.
Tévhitek ellenére alacsony hõmérsékleten többet kell fogyasztanunk mint alap esetben. Fontos tudnunk, hogy a túlzott folyadékfogyasztás viszont veszélyes. Megterheli a vesét. 1 hónapon keresztüli napi 8 literbe már majdnem belehaltak.
Fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget, hisz magas a víztartalmuk. (az almának pl. 85%, hagymának 87%-a víz).

Vízben legyünk válogatósak. Sok csapviz már rég nem H2O-t tartalmaz. Tévedés azt mondani: "Ugyan kérem, a víz az csak víz." Nem, a víz maga az élet! A víz minõsége meghatározza az élet minõségét is! Aki megteheti, keressen fel ártézi kutat, forrás kutat.

Az anyagcseréhez elengedhetetlen az ásványi anyagok jelenléte. A szervezet az ásványokat csak szerves formában tudja hasznositani!
Az emberi test semmit sem tud kezdeni szervetlen ásványi anyagokkal. Az élõ sejteknek mûködésükhöz feltétlenül szükség van a megfelelõ ásványi anyagokra, de a szervetlen ásványrészecskék csak gondot okoznak nekik. A szervezetbe juttatott, de fel nem használt ásványi anyag a különbözõ testszövetekbe, szervekbe, izületekbe, csontokba, a keringési rendszerbe lerakódik, s e lerakódások idõvel betegséget okoznak, sõt, életveszélyessé is válnak. Vesekõ, epekõ, az agy meszesedése, érelmeszesedés, szívbaj lehet a vége.

Az "érfal rideggé válását" az a cementkemény lerakódás, plakk okozza, amely koleszterin (zsír) által megkötött ásványi anyagokból áll össze. A szó szoros értelmében eltömõdik a véredényrendszer. Szomorú, hogy milyen kevesen vannak tisztában a szervetlen ásványok okozta kockázattal.
A növény viszont képes a talajból az ásványokat fölszívni. Az emberi szervezet az ásványokat csak ezen formájukban tudja hasznosítani.

Melyek ezek a növények? Valamennyi gyümölcs, zöldség, dió és más csonthéjas gyümölcs, mag, teljes gabona, csíra. Csupán ezek nyújtják a megfelelõ szerves ásványi anyagokat. Minden más csak fölaprózott kõ meg fém, akár vízben oldva, akár ásványi kiegészítõként kínálják.

Gõzölõs vasalóhoz elõírják a desztillált víz használatát, mert bizony csapvíztõl hamar eltömõdne, elkorrodálna a belseje, tönkremenne. Mi kárt tehet akkor a vezetékes víz a finom emberi testben? Ha már fölismerték a veszélyt, akkor elkerüléséhez tegyék is meg a helyes lépést. Ivóvizet illetõen nincs más jó választás; csakis tisztát, csak tiszta forrásból.

mire jók a vitaminok és az ásványi anyagok?
A vitaminok tápanyagok, amelyek elengedhetetlenül fontosak a szervezet számára.
Szabályozzák az energiaforgalmat, az anyagcserét és hozzájárulnak a sejtek megújulásához is. Sajnos a szervezetünkben nincs elegendõ, igy nekünk kell pótolni.

A VITAMINOK amolyan rögzítõ "csavarok", amelyek szöveteink fehérjéit, szénhidrátjait és zsírjait teszik alkalmassá arra, hogy összehangolt egységként mûködjenek.
ÁSVÁNYI ANYAGOK és NYOMELEMEK pedig testünk belsõ folyamatainak a szabályozásához szükségesek.

Ha ezekbõl akár csak egy is hiányzik, vagy elégtelen mennyiségben van jelen, akkor az hátrányosan befolyásolja az ÖSSZES TÖBBI mûködését.

A vitaminok és ásványi anyagok hiánya pl. fáradékonyságot, levertséget, rossz közérzetet, kimerültséget, ingerlékenységet, töredezett körmöket, fénytelen hajat, lecsökkent fizikai és szellemi teljesítményt, továbbá betegségekre hajlamos, legyengült immunitású egyéneket eredményez, így fontos odafigyelnünk rájuk.

Mondanám, hogy együnk sok gyümölcsöt, de sajnos a mai világban táptalajban szegény földben termett gyümölcsöt eleve féléretten leszedik, kirakják a polcokra, hogy ott érjen be és tovább elálljon..nos igy igen csekély jóság van benne.
Aki teheti csak saját kertjébõl v., megbizható helyrõl fogyasszon. Jobb híján tényleg a táplálék kiegészítõ vitamonok után érdemes nézni aki komolyan szeretne foglalkozni egészségével ill. vmi rendellenességet észlel. Ezekbõl is van persze gagyi, és olyan drága is ami lehet h semmit sem ér...körültekintõnek kell lenni.

Azért annyira talán nem drasztikus a helyzet, hisz aki kiegyensúlyozottan és változatosan étkezik - nem esik túlzásokba és nem tart semmilyen különleges diétát -, akkor nem kell félnie, hogy bármiféle vitamin hiánya alakul ki nála.

Minden esetre összeállítottam egy listát, hogy az adott vitamint hol kell keresnünk & mire is jó valójában:

- A-vitamin:
Hatása: részt vesz a normális látás fenntartásában, a hámsejtek (bõr, légutak, gyomor, bélcsatorna) védelmében, véd a fertõzések ellen.
Forrása: halmáj-olajok, máj, vese, szív, tojássárgája, vaj, tejszín, sárgarépa, sütõtök, paraj, sóska, paradicsom, cékla, kelkáposzta, zöldborsó, zöldbab, petrezselyem, zeller, barack, csipkebogyó, sárgadinnye, spenót. Mivel vízben oldódik a felszívódásához zsiradék szükséges. A fõzelékeket érdemes olajjal készíteni, a zöldségeket pedig vajas kenyérrel enni.
Hiánya: Szürkületi vakságot, sõt teljes vakságot okozhat, rossz fogak és beteges foginy. gyakori fáradékonyság; teherbírás hiánya.
Többlete: fej és izületi fájáshoz, bõrhámláshoz, a lép és a vesék megnagyobbodásához vezet.

- B1-vitamin:
Hatása: Fontos a szénhidrát-anyagcserében, az idegek és a szív mûködésében, az idegsejtek anyagcseréjében, szénhidrátok (cukrok) lebontásában.
Forrása: teljes kiõrlésû gabonák, a belõlük készített ételek, burgonya, hüvelyesek, dió, mogyoró, gesztenye, paraj, paradicsom, cékla, káposzta, sárgarépa, uborka, saláta, barna rizs, sajt.
Hiánya: szívelégtelenség, fáradság, idegesség, gyengeség, szellemi tevékenység alábbhagyása, székrekedés, álmatlanság, étvágytalanság.
Többlete: forróságérzet, gyengeség, izzadás, hányinger, nyugtalanság, nehéz légzés, a torok beszûkülésének érzése, a bõr kékes elszínezõdése.

- B2-vitamin:
Hatása: fontos szerepet játszik a szövetek és sejtek fenntartásában, segíti a sejtlégzést. Szükség van rá a szénhidrátok, zsírok és fehérjék feldolgozásában illetve az anyagcsere folyamatban. Javítja a látást, a bõr, haj és körmök állapotát; enyhíti a szem fáradságát és jó közérzetet biztosít.
Forrása: tejtermékek, sötétzöld levelû zöldségfélék, nem õrölt gabonafélék és dúsított kenyér, illetve gabona alapú termékek, hús, máj.
Hiánya: a szemek viszketõ és égõ érzése, az ajkak és a száj berepedezése, gyakori gyulladása, véraláfutásos szemek, sötétvörös színû nyelv, bõrgyulladás, késleltetett növekedés, emésztési zavarok, reszketés, zsíros bõr.
Többlete: egyelõre nem tudni, hogy túladagolása veszélyes-e.

- B6-vitamin:
Hatása: elfogyasztott élelmiszerekben lévõ fehérjék, zsírok és szénhidrátok (cukrok) lebontása. Lényeges az idegrendszer egészséges mûködése szempontjából és segít a bõr szépségének megõrzésében. Hányinger ellen is hatásos.
Forrása: hús, máj, belsõségek, hal, teljes kiõrlésû gabonafélék, hüvelyes zöldségek, leveles zöldségek.
Hiánya: idegességet, álmatlanságot, bõrkiütést, a szájszegletek berepedését, az izmok ellenõrzésének hiányát, vérszegénységet, száj-rendellenességeket, izom gyengeséget, bõrgyulladást, kar- és lábizom görcsöket okozhat. Ezenfelül, hajhullást, szellemi képességek gyengülését és víz-visszatartást is elõidézhet.
Többlete: gyenge koordináltság; tántorgás; zsibbadtság; tapintással való érzékelés csökkenése; láz és remegés; hónapokig tartó fáradékonyság, dúrvább esetben idegkárosodást okozhat.

- B12-vitamin:
Hatása: Serkenti a vörösvérsejtek érését, az idegi mûködést.
Forrása: Tojás, tej, hús (fõleg marha és disznó), élesztõ, búzacsíra, ementáli sajt.
Hiánya: Súlyos vérszegénységet, gyengült látást, bizonyos elmegyógyászati rendellenességeket okoz.

- C-vitamin:
Hatása: Fontos a fogak, fogíny és csontok egészségének szempontjából. Elõsegíti a sebek, zúzódások és törések gyógyulását. Növeli a szervezet ellenállóképességét a fertõzésekkel szemben; segít a megfázás megelõzésében és kezelésében. Erõsíti a véredényeket. Közremûködik a vas felszívódásában. Az egyik legfontosabb anti-oxidáns tápanyag.
Forrása: Friss gyümölcsök, savanyú káposzta, citrusfélék, citrom, narancs, sóska, fekete ribizli, zöldpaprika, burgonya, paradicsom, leveles zöldségek.
Hiánya: fogak elvesztése, vérzés, fogíny-gyulladás okoz. Megdagadt izületek és izületi fájdalmak, nehezen gyógyúló sebek, törések, zúzódások; orrvérzés, fogszuvasodás, étvágyveszteség, izom erõtlenség, bõrvérzés, véredények gyengülése, vérszegénység, rossz emésztés.
Többlete: Hányinger, hasmenés, kimerültség, az érzékenyebbek esetében vesekõ alakulhat ki.
Sok helyen tévesen 60 mg-t irnak elõ, de az a cicának sem elég!!!
1000mg 40éves kortól!
Érdemes azt is tudni, hogy az intravénás C-vitamin megöli a ráksejteket.
(Rák és áttétes rák ellen egyébként nagyon hatásos a Trópusi teakeverék is.)

- D-vitamin:
Hatása: Elõsegíti a kálcium és a foszfor felszívódását és a szervezetben való felhasználását, szükséges a fogak és csontok egészséges fejlõdéséhez, továbbá kiegyensúlyozott idegrendszert és normális szívmûködést biztosít.
Forrása: halmáj-olajokban, tojássárgájában, élesztõben, búzacsírában, csiperkegombában, zabpehelyben. Napfény hatására a bõr is termeli, ezért kell a gyerekeket kiskorukban napra engedni, mert ez biztosítja számukra az egészséges csontfejlõdést. Napi fél óra napozás ajánlott.
Hiánya: fogszuvasodás, a csontok lágyulása és a csonttörések nem megfelelõ gyógyulása, izomgörcsök és gyengeség.
Többlete: Hányingert, fokozott vizelet-elválasztást, bõrviszketést, idegességet, szomjúságot, fáradékonyságot, étvágytalanságot okoz.

- E-vitamin:
Hatása: Védi a májat, erõsít-regenerál, fontos a hormontermelésben, a termékenység vitaminja, ezért szexuális és nemi fejlõdési zavarok gyógyítására használják.
Forrása: növényi olajokban, csírázó magvakban, dióban, mákban, mandulában, mogyoróban, gesztenyében, szójában, petrezselyemben, parajban, zellerben, tehát zöld zöldségekben, nem õrölt gabonatermékekben, tojássárgájában.
Hiánya: Vörösvérsejt és idegi károsodásokhoz, nemzõképesség csökkenéséhez vezet.
Többlete: fáradékonyság, hányinger, fejfájás, zavaros látás, szélszorulás és hasmenés.

- H-vitamin:
Hatása: a hámszövet védelmi vitaminja
Hiánya: a hámszövet ellenállását csökkenti, gyulladások lépnek fel, esetenként gerincvelõi bántalmakat okoz. Az élesztõkivonat az embernél gátolja az õszülés kialakulását.

- K-vitamin:
Hatása: normális véralvadás
Forrása: Disznóhús, máj, növényi olajok, paradicsom, kelkáposzta és más fõzelékfélék, zöld levelû zöldségek.
Hiánya: Vérzés, vérzéssel kapcsolatos problémák.
Többlete: sárgaság (a bõr sárgára való szinezõdése).

mire jó a friss petrezselyem?
Fogíny vérzés ellen hatásos.